2020. április 3., péntek

100 nap imádságban - 8-ik nap április 3 - péntek + 2-ik heti üzenet

A 100 nap imádságban napi imacélokat itt lehet minden nap megtalálni: http://100napimadsagban.blogspot.com/

„Szólítsuk meg Jézust sürgető szükségünkben!”
100 napos ima – 2. hét

2020. április 3–9.

„Mi lenne, ha úgy néznénk a bűnre is, mint a COVID-19-re?”
Eric Louw

Pár hete a feleségem és én úgy véltük, hogy ételmérgezésünk lett, meg be is lázasodtunk. Hála Istennek, a lázzal vívott 36 óra harc után én jobban lettem. De a nejem láza csak nem húzódott le. Ő száraz köhögéssel és fizikai fájdalmakkal is küzdött.

Néhány nap elteltével kapcsolatba léptünk a helyi egészségügyi hatóság COVID-19-et kiszűrő számával, és időpontot egyeztettünk a következő szűrési lehetőségre. Felsoroltuk feleségem tüneteit, amire azt a választ kaptuk, hogy miközben az összes főbb tünet megegyezik nála, de hacsak tudomásunk szerint ő nem került kapcsolatba diagnosztizált COVID-19-hordozóval, nem lenne alkalmas a tesztelésre. Így csupán az időnként vesztegetnénk, ha elmennénk a szűrésre.

Pár nappal később nejem, még mindig lázasan, úgy ébredt, hogy sűrű váladékot köhögött fel. Ez annyira ingerelte a nyelő reflexét, hogy köhögni és hányni kezdett, és ez kb. 2 órán át tartott. Elvittük a sürgősségire, és ezeket mind elmondtuk az orvosoknak. Ők intravénásan gyógyszereket adtak neki, amik segítettek ellenőrzés alatt tartani a tüneteket.

Én újra érdeklődtem a lehetőségről, hogy a feleségemet leteszteljék COVID-19-re, elmondva, hogy sok külföldivel dolgozik együtt, és nemrég elhagytuk az államot, hogy részt vegyünk egy nagy konferencián. Az orvos szerint, noha minden tünete megegyezik, a teszthez szükséges egy igazolt COVID-19-beteggel való érintkezés. Ahogy ezt a doktorok elmondták nekünk, rájöttem, vagy nagy hiány van tesztekből, vagy az egészségügyi dolgozók a közösségben való szétterjedésre várnak, hogy elérje a küszöböt, mielőtt komolyan vennék a diagnózist.

Hosszú vita után az orvos végül azt felelte, hogy először minden másra kéne letesztelni a feleségemet. És ha azok az eredmények negatívan jönnek vissza, rögtön elküldenének egy második kenetet a helyi egészségügyhöz COVID-19-es tesztelésre, és pár napon belül megkapnánk az eredményt. Addig is arra utasítottak, hogy menjünk haza, vonuljunk önkéntes karanténba. Így is tettünk.

Mikor aznap NEGATÍVAN jött vissza a minden másra elvégzett teszt eredménye, akikkel kapcsolatba kerültem, minden csoporttal tudattam a körülményeinket, a legvégsőkig fokozva az elővigyázatosságot. Emiatt sokan karanténba vonultak.

Mivel nem akartam másokat túlzott bizonytalanságban tartani, úgy döntöttem, kapcsolatba lépek a kórházzal, hogy ellenőrizzem, elküldték-e a feleségem kenetvételét COVID-19-tesztelésre. Az ottani stáb nem tudta, hová küldték. Egyik helyet a másik után hívtam, bármilyen hasznos információ nélkül. Napokba telt, mire végül eljutottam a megyei járványügyi szakemberig, csak hogy megtudjam, egyáltalán nem tervezték elküldeni a kenetet tesztelésre. Miután elmagyaráztam neki a korábbi körülményeket, és hogy milyen sokan vannak karanténban, az eredményekre várva, azt válaszolta, hogy keddre megkapják a koronavírusra letesztelt kenetet.

Eljött a kedd, majd eltelt. Eredménytelenül. Eljött a szerda, majd az is eltelt. Eredménytelenül. Közben feleségem visszakerült a sürgősségi osztályra, mert képtelen volt abbahagyni a köhögést. Eljött a csütörtök, és majdnem el is telt. Eredménytelenül. Némi utánajárással kiderítettük, hogy elvégzetlen minták százainál volt elmaradás, valószínűleg hozzánk hasonló esetekkel. Végül csütörtök este fél 8-kor, majdnem 12 nappal a karantén kezdete után, megkaptuk az eredményeket. NEGATÍVAN! Micsoda megkönnyebbülés, de micsoda megpróbáltatás is volt!

Tapasztalatunk sokféleképpen emlékeztet a világot legelőször megfertőző „vírusra”. A koronavírushoz hasonlóan a bűn sem tűnt halálosnak, mikor először felütötte a fejét a mennyben. Még akkor sem látszott halálosnak, mikor betette a lábát a földre, egyetlen fán „karanténba zárva”. De ahogy a bűn a kígyóról terjedni kezdett Éván keresztül Ádámra és az utódaikra, sebesen valami olyanná nőtte ki magát, ami teljesen kikerült az irányításuk alól.

Sajnos a világnak a COVID-19-re adott válaszával szemben legtöbbünk nem törődik a bűn terjedésével. Nem aggódunk túlzottan azon, hogy leteszteljük életünket Isten Igéjével, és a szívünket kutassuk. Látjuk a tüneteket (önzés, harag, büszkeség) beszivárogni minden tettünkbe. De nem törődünk ezekkel a tünetekkel. Élvezzük a bűnt, játszunk vele, viccelődünk rajta, csak hogy ne kelljen bármi áron megpróbálni kitakarítani az életünkből.

MI lenne, ha másként állnánk a dolgokhoz? Mi lenne, ha a bűnt is úgy kezelnénk, mint a koronavírust?

Zsoltárok 139:23–24 arra bátorít, hogy vessük alá magunkat egy diagnosztikai tesztnek: „Vizsgálj meg engem, ó, Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat! És lásd meg, hogy van-e nálam a gonoszságnak valamilyen útja, és vezérelj engem az örökkévalóság útján!” Isten arra vágyik, hogy megismerjük valódi állapotunkat, és keressük a lelki gyógyulást. A megtisztulásunk után sóvárog. Itt a földön mi mind karanténban vagyunk, de egy nap már nemsokára ez véget ér, és Jézus visszatér, hogy hazavigyen minket. Mikor eljön, vajon készen leszünk rá?

Eric Louw a Texasi Egyházterület lelkésze, most fejezi be teológiai tanulmányát az Andrews Egyetemen (Berrien Springsben, Michigan államban). 3 éve házasodtak össze Estherrel, a feleségével, és lelkesen készülnek első babájuk szeptemberi érkezésére.

KÖZPONTI KÉRDÉSEK: Hajlandóak vagyunk engedélyt adni Istennek szívünk vizsgálatára, és hogy megtisztítson a bűn halálos vírusától? És ha ez azt jelenti, hogy bocsánatot kell kérnünk valakitől, akit a vétkeink megsebeztek?

GYAKORLATI KIHÍVÁS: Ezen a héten, ahogy továbbra is fizikai védelemért és gyógyulásért imádkozunk, aktívan esedezzünk lelki gyógyulásunkért. És tegyünk lépéseket, hogy elérjük a körülöttünk élőket: bocsánatot kérve, megbékélést keresve és Isten szeretetét megosztva. Többé ne becsüljük le a bűnt (legyen szó nagyról vagy kicsiről), hanem kérjük az Urat, hogy teljes erőből segítsen elfutnunk előle. Ima közben hivatkozzunk 1János 1:9-re és Ésaiás 1:18-ra.

„Sokakat, akik visszariadnának nagy bűntett elkövetésétől, rávesz arra, hogy ne tulajdonítsanak nagy jelentőséget a kis dolgokban való vétkezésnek. Ám ezek az apró bűnök felemésztik az istenfélő életet az emberben.” (The Faith I Live By, 92. o.)

Ássunk le még mélyebbre! – További olvasmányajánlások erre a hétre:
·       Ellen G. White: Krisztushoz vezető lépések, 2–3. fejezet
·       Angolul tudóknak: „Removing the Spiritual Breaches”, itt olvashatjátok el PDF-en: https://www.revivalandreformation.org/resources/all/removing-the-breaches-healthy-heart-check, magyarul április 9-én tesszük közzé.


8. napi imacélok (2020. április 3., péntek)

1.    Imádkozzunk azokért az országokért és régiókért, melyeket súlyosan érintett a koronavírus-járvány, ahol sok haláleset történt, és nagyon leterhelt a közegészségügyi és közösségi egészségügyi rendszer.
2.    Imádkozzunk kitartásért és erőért az orvosi személyzet számára. Ha valaki ismer egy egészségügyi dolgozót, mondja el neki, hogy név szerint emlékezik meg róla imában.
3.    Imádkozzunk isteni kegyelemért azokért a helyi gyülekezetünkből, akik a mindennapi élet sokféle változásával küszködnek. Imádkozzunk azokért, akiket ez érint a gyülekezetünkből, hogy meg tudjanak birkózni vele, és mindenekelőtt hűséges tanúi legyenek Isten mindenható vezetésének az életükben.
4.    Imádkozzunk, hogy az egyháztagok gyakorlatiasan tudják egymást bátorítani a hitben, és különösen azokat buzdítsák, akik egyedül vészelik át a karantént és az elszigeteltséget.
Imádkozzunk a fülöp-szigeteki Északkeleti Mindanao Misszióból azokért, akiknek a COVID-19-járvány során az étel és egyéb szükségletek hiányától szenvednek. Könyörögjünk, hogy erősödjön a hitük is.

2 megjegyzés: