2019. november 18., hétfő

Heti imacélok - november 17-24 - IZGALMAS TAPASZTALAT - MAGYAR IMACÉLOK


Ezen a héten arról olvashatunk, HOGY MIT TEGYÜNK A NEHÉZ TERMÉSZETŰ EMBEREK MEGVÁLTOZÁSÁÉRT
Itt találod az összes tapasztalatot és imacélt: http://100napimadsagban.blogspot.hu/

Heti imacélok
(2019. november 17-24.)

·       Imakérés: Kérünk, imádkozzatok a közelgő 10 napos imaközösségért (2020. január 8-18)! Imádkozzunk buzgón azért, hogy világviszonylatban sok ember kapcsolódjon be ebbe a 10 napos erőteljes programba, amely arra összpontosít, hogy hogyan tarthatunk fenn egy mélyebb kapcsolatot Krisztussal. Az angolul olvasók már most információkhoz juthatnak ezen a honlapon:  www.tendaysofprayer.org Magyarul a www.adventista.hu oldalon lesz elérhető az anyag.   
·       Imakérés: Imádkozzunk azért, hogy Isten elsőként és mindenek előtt bennünk kezdje el megújító munkáját, hogy sokkal hatékonyabban el tudjuk érni a világot az evangéliummal! Továbbá, imádkozzunk gyülekezeteink elmaradt tagjaiért! Imádkozzunk azokért a nehéz természetű emberekért, akik próbára teszik türelmünket és elcsüggesztenek bennünket.    
·       Imakérés: Imádkozzunk azokért az ázsiai és Közel-keleti országokért, ahol jelen pillanatban is vallási üldözés folyik! Imádkozzunk azért, hogy egyházunk tagjai hűségesek legyenek és kiálljanak Isten Szava mellett. Imádkozzunk azért, hogy Isten küldjön több munkást ezekre a területekre.
·       Imakérés: Kérünk, imádkozzatok a Teljes Tagbevonás eseményért, amelyet 2020 májusára terveznek Pápua Új-Guineában! Imádkozzunk minden részlet tökéletes előkészítéséért!  
·       Imakérés: Kérünk, imádkozzatok a Fiatalok Jézusért konferenciáért, amelyet január 1-4-re terveztek a Kentucky állambeli Louisville-be! Fiatalok ezrei gyűlnek itt össze a világ minden tájáról. A fő téma: „Sok vagy kevés által.” Imádkozzunk azért, hogy a Szentlélek különleges áldása legyen az összejöveteken, az előadókon és a missziós tevékenységeken, amelyeket Louisville városába terveztek!

Magyar imacélok:
·       Imakérés: Kérünk, imádkozzatok a magyar Unió e heti imacéljaiért: Magyarországi Globális Misszió, gyülekezetalapítások; Szombathely – Tóth Szilárd; Szerencs (szórvány – Molnár Miklós, valamint Zsoldosné Szopkó Magdolna nyugalmazott munkatársért.
·       Imakérés: Imádkozzunk gyülekezeteink evangélizációs és missziós programjaiért!
·       Imakérés: Imádkozzunk az unió és egyházterületek jövő évi terveiért, amelyeket most fektetnek le az egységek!
·       Imakérés: Imádkozzunk a magyarországi befolyásközpontokért (Debrecen, Miskolc és az újabb lehetőségekért)!

Ima a nehéz természetű emberekért – Írta: Frank M. Hasel

Vágyunk arra, hogy könnyű és boldog életünk legyen. Szeretnénk mentesek lenni a bajoktól és nehézségektől, de a való élet gyakran más. Talán te magad is megtapasztaltad, hogy vannak olyan dolgok az életben, amelyek kihívást jelentenek vagy egyenesen kínosak és gyakran kell olyan emberekkel bajlódnod, akik ténylegesen megnehezítik az életedet. Tényleg vannak olyan emberek, akikkel nem lehet könnyen kijönni. Talán egy osztálytárs, egy tanár, egy munkatárs vagy egy felettes jelenti ezt számodra. Vagy talán a gyermeked vagy a házastársad adja fel neked a leckét. Azok az emberek, akik megkeseríthetik az életedet, mindenütt megtalálhatók. Mit tehetsz egy ilyen helyzetben?

Hát imádkozol. És – természetesen – határozott erőfeszítést teszel a probléma megoldására. És kedves vagy az ilyen emberekhez. Türelmes vagy, nagyon türelmes. Őszintén reméled, hogy meg fognak változni; bátorítod és segíted őket a jó irányba való változásra. Mindent megteszel, ami hatalmadban van, hogy segíts rajtuk. A legjobb igyekezetedet adod bele. És már számtalanszor megpróbáltad. És természetesen imádkozol. De semmi sem változik.

Végül valaki azt tanácsolja, hogy négyszemközt beszélj ezzel a nehéz emberrel és tárd fel a problémát. Ezért összeszeded minden bátorságodat, hogy megközelítsd őt. Nyitott vagy, őszinte és becsületes és olyan kedves, amilyen csak lehet. A legtöbb emberi lény értelmes, gondolod. Minden, amit meg kell tenned az, hogy világosan feltárod a problémát, hogy az illető megértse – és megváltozzon. Így gondolod. De minden hiába. Egy bizonyos idő elteltével úgy érzed, hogy a helyzet tulajdonképpen reménytelen, hogy az illető megváltozzon. Folyamatosan az idegeidre megy. Nem számít, hogy mit csinálsz, mennyire őszinte és szeretetteljes vagy, a legjobb igyekezeted is eredménytelen.

Hirtelen ráébredsz arra, hogy ha meg is van mindened, amire valaha vágytál, ha egészséges vagy és jó módban élsz, a boldogságod mégis nagymértékben attól az embertől függ, akivel ki kellene jönnöd. És ha a körülményeid meg is változnának, és milliomos lennél, a házastársad még mindig az a megrögzött házsártos zsarnok lenne, és még mindig valahogy ki kellene jönnöd azzal a szőrszálhasogató anyósoddal, a bosszantó munkatársaddal és/vagy azzal a fárasztó presbitereddel.

Végül, rájössz arra, hogy az illető még mindig az a házsártos személy és te tehetetlen vagy, nem tudod megváltoztatni. Amikor minden terved kudarcot vallott, hogy egy nehéz természetű személyt megváltoztass, talán jobban megérted Istent, hogy mit érezhet, amikor velünk, emberekkel küszködik. Isten nem csak látja azt a nehéz személyt, akivel neked nap mint nap ki kell jönnöd, és aki feladja neked a leckét. Isten lát még egy másik személyt is, aki ugyanolyan. Ez a személy te vagy.

Ez a perspektíva megnyithatja az első lépést a probléma megoldásához: Fel kell ismerned, hogy te is ugyanolyan vagy, mint amit másokban kifogásolsz. Neked is szükséged van Isten megbocsátására. Neked is vannak problémás területek a jellemed minőségében, amit mások problémásnak tartanak, amit nem tudnak megváltoztatni és nem tudnak kijönni veled. Talán nem érzékeled magad annyira nehéz személynek. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a magunk hiányosságait és hibáit ne lássuk annyira súlyosnak, mint ahogy azt mások látják. A saját hibáid kezelése a legnagyobb kihívás – még Istennek is.

Minden hatalom ellenére, amivel rendelkezik, lehetetlen számára, hogy téged megváltoztasson, ha te azt nem akarod. Ez mindenkire igaz. Isten körüludvarol bennünket, és utánunk jön az ő nagy és gyöngéd szeretetével, de még a legnagyobb szeretet sem fog kényszeríteni sohasem bennünket. Isten nem csak mások tökéletlenségét és nehéz természetét látja, a te hibáid is teljesen nyilvánvalóak előtte. A csodálatos dolog azonban az, hogy Isten szeret bennünket – mindannyiunkat – makacsságunk ellenére is. És Isten sosem mond le rólunk. Soha nem ér véget irántunk való szeretete.

Ami még ennél is csodálatosabb, az a tény, hogy Isten ragaszkodik hozzánk és még mélyebben elkötelezi magát irántunk, mint amit mi valakivel megtehetnénk: Arra vágyik, hogy bennünk és velünk éljen. Ez azt jelenti, hogy Isten páratlan módon és nagyon közelről találkozik minden rossz gondolatunkkal, amit gondolunk, minden gyűlölködő, irigykedő, kapzsi, közömbös, makacs, kérlelhetetlen impulzussal bennünk. A mi tiszta és szent Istenünknek, a Szentléleknek ezt sokkal fájdalmasabb elviselni, mint nekünk az összes ember hibáját, amelyek bosszantanak bennünket.

Ez a perspektíva új perspektívákat nyithat a nehéztermészetű emberek megváltoztatásához. Mindenekelőtt, az én életem fokozatosan fog megváltozni. Ha kész vagyok rá, megengedhetem Istennek, hogy megváltoztasson dolgokat az életemben. És ő meg is fogja tenni. Az Ő szeretete olyan hatással lesz rám, hogy kedvesebb és előzékenyebb leszek mások iránt. Az Ő hatalmának köszönhetően képes leszek arra, hogy őszinte szeretettel és növekvő türelemmel közelítsek a legnehezebb természetű emberekkel az életemben. Természetesen én vagyok az egyetlen nehéz természetű ember, akit Isten megváltoztathat, ha erre kérem. Miért nem próbálod ki? Meg fogsz lepődni azon, amit Isten benned és általad tenni tud, még másokért is.

Bibliai szempontból helyes és jó az, hogy másokért imádkozzunk (Ef 6:18; 1Tim 2:1-3; Jer 29:7), még a nehéz természetű emberekért is. Természetesen ez az ima először engem fog megváltoztatni, de hiszem azt, hogy ez Istennek is lehetőséget ad arra, hogy különleges módon cselekedjen és munkálkodjon. A bűneset óta, mindannyian ellenséges területen élünk. Ebben a bűnnel tele világban, Sátán mindannyiunkat saját követőjének vall. Ezért Istennek engedélyt kell adnunk arra, hogy különleges módon munkálkodjon. Miközben a Szentlélek fáradhatatlanul munkálkodik minden emberi lényben, Isten azt szeretné, ha mi az Ő munkatársai lennénk (1Kor 3:9) a megváltás tervében.

Amikor másokért imádkozunk, Istennek lehetőséget adunk arra, hogy aktív legyen a mi érdekünkben. És természetesen másokért is imádkoznunk kell, mert vannak olyanok, akik soha nem tanultak meg imádkozni és soha nem látták példáját annak, hogy hívő emberek értük imádkoztak és őket Isten jelenlétébe vezették. És még ott vannak azok is, akik sosem tapasztalták meg személyesen az élő Isten életükben. Nekik szükségük van az imáidra és imatámogatásodra. Mert az ima összeköt – még nagy távolságokból is. Micsoda kiváltáság, hogy Isten imapartnerei lehetünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése